Lõpp küüslaugu hakkimisele ehk küüslauk õlis

Õppisin selle toreda nipi kunagi ammu. Kui järele mõtlema hakata, siis aasta võis olla 2010. Nimelt tegin iseendale sünnipäevakingituse: küüslauguteemaline toidukoolitus Toiduakadeemias. Toona tundus Nõmme keskuses Raudtee tänaval asuv paigake veidralt kaugel (nüüd oleks 15 minutit kodunt jalutada või töölt lausa 3 minutit), hea, et rongiga sinna sai (ja siis olid need vanad kolisevad rongid veel). Igatahes veetsin mitu tundi küüslaugurestorani Balthasar peakokaga. Ja mitte ainult mina, umbes 10 inimest oli ikka. Muidugi sisaldas iga roog, ka magustoit, küüslauku, seda looduslikku antibiootikumi, millega siiski üle ei tohi pingutada, kuna siis on hommikul paras pohmellitunne (viib vedeliku kehast välja). Kuumutatuna on küüslauk mahedam. Seal õppisin ka lihtsa nipi, kuidas küüslauku suurtes kogustes hoiustada, nii et kokkama hakates oleks kohe hea kiire võtta. Ei pea koorima ega hakkima, vaid lusikaga purgist küüslaugumöksi koukima. Uskuge, see ühekordne mässamine tasub ära, kuna elu läheb niivõrd palju lihtsamaks! Ja mitmeks kuuks! Eriti hea on see jant ära teha siis, kui mees ka koorimisel appi tuleb.

Vaja läheb:

  • hunnik küüslauku
  • oliiviõli
  • meest (hakkimiseks)

Pane küüslaugud 10-20 sekundiks kuuma vette, et koor lahti tuleks. Koori, koori, koori – see võtab omajagu aega. Purusta kooritud küüned köögikombainis või saumiksriga. Olen seni kombainitera kasutanud, aga nüüd on peres vaid sau. Ausalt öeldes jäid kombainiga mõnusamad, suuremad tükid. Sauaga tuli üpris püree, aga see kärab toidu sees küll. Kalla möks purki, jäta ülevalt paar cm vabaks. Kalla peale oliiviõli, nii et küüslauk jääb õli alla (nii ta säilibki). Hoiusta külmkapis.

Mul juhtus muidugi see, et toppisin purki liiga palju küüslauku ja seega sai õli vähem. Õlikiht hoiab õhu muidu eemal ning küüslaugu kaunina. Mul muutus küüslauk roheliseks. Õnneks on see söömiskõlbulik, lihtsalt maitse on tugevam. Need rohelised osakased meenutavad klorofülli – taimede värvainet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s