Puhas ja värske – kas on olemas?

Enamik toidusoovitusi näeb ette ohtralt puu- ja köögiviljade söömist. Jah, need on tulvil vitamiine ja mineraale ning mitmeid olulisi fütotoitaineid (näiteks on oluline ka võimalikult eri värvi viljade söömine, sest see värvipigment ise on kasulik). Aga alati jääb küsimus: kas need on puhtad? Kummalisel kombel mõeldakse liha või kala puhul harva, kas on kasutatud antibiootikume, hormoone või muid mürke või kas teravilja on pritsitud. See selleks. Tõsiasi on, et enamik inimesi tunneb muret just nimelt köögi- ja puuviljadele pritsitud või neisse mulla kaudu sattunud mürkide pärast.

Kõige parem oleks muidugi osta mahevilju, mida pole pritsitud ja millele kehtivad teatud nõuded, aga need on nn. tavaviljadest tunduvalt kallimad. Kui oled minusugune, kelle jaoks pole keeruline korraga kilo maasikaid ära süüa, siis tulevad toidukulutused viimaks üpris suured. Turult leiab suvel õnneks ka kohalikku kraami. Olgugi et pole täit kindlust, et eestimaalastest talunikud absoluutselt oma põlde-peenraid ei pritsi, võiks loota, et nad teevad seda vähem, sest produkte tuleb vaid ühe riigi piires transportida. Teisisõnu: viljad ei tule tuhandete kilomeetrite tagant (Costa Rica banaanid vms.) ega pea väga kaua kaunid välja nägema.

12 mürgisemat, 15 puhtamat

USA Põllumajandusministeerium ja FDA on puu- ja köögiviljade puhul on välja toonud, millised on nö. puhtad ja millised räpased (ehk rohkem mürke sisaldavad). Internetis on see tuntud kui “Dirty Dozen” ja “Clean Fifteen”. Esimeses nimekirjas on enim pestitsiide sisaldavad viljad, teises aga puhtaimad. Tulemused on saadud tuhandete proovide analüüsimisel. See nimekiri pole kivisse raiutud, vaid seda uuendatakse jooksvalt vastavalt sellele, millal proove võetakse.

12 mürgisemat:fruits-320124_1280

 • maasikad
 • õunad
 • nektariinid
 • virsikud
 • seller
 • viinamarjad
 • kirsid
 • spinat
 • tomat
 • paprika
 • kirsstomat
 • kurk

Lisaks veel: teravad piprad (tšilli), lehtkapsas (kale).

15 puhtamat:

 • avokaadoavocado-829092_640
 • magus mais
 • ananass
 • kapsas
 • külmutatud magusad herned
 • sibul
 • spargel
 • mango
 • papaia
 • kiivi
 • baklažaan
 • Honeydew melon
 • greip
 • kantaluupmelon
 • lillkapsas

Kas mürgisemaid peaks vältima?

Kuna pestitsiidid võivad põhjustada mitmeid ihuhädasid nahaärritusest vähini välja, siis tekib tunne, nagu peaks nüüd esimest kahtteist hirmsat asja vältima hakkama. Ei, nii see ei ole. Pestitsiididega maasikas on alati parem valik kui töödeldud ja suhkrust pungil müslibatoon, kus veel kes teab mis lisaaineid sees. Nende 12 mürgisema puhul tasuks ehk pisut ettevaatlikum olla ja valima võimalusel mahetoodangu. Samuti võib neid vilju ise kodus puhastada, et saada pisut tervislikum toit. Lisaks tasub meeles pidada, et need on USA tulemus ja Eestis võib olukord olla pisut teine. Mingi pildi need nimekirjad siiski annavad, andes aimu, millistel viljadel on suurem kalduvus pestitsiide endasse koguda.

Kuidas vilju ise puhastada?

Testides osalevad viljad pestakse enne puhtaks ja enne mainitud tulemused on saadud seega pestud viljadelt. Isegi pärast pesemist leiti pestitsiidijääke. Kas tasub siis üldse pesta? Jah, sest vastasel juhul sööd veelgi rohkem pestitsiide sisse, mingi osa saab pesemisega ikkagi eemaldada. Pese või, veelgi parem, leota värsket kraami soojas vees. Vesi, mille ära kallad, võib olla üpris must… Soovitatakse ka äädikalahuses leotamist: 1 osa valget äädikat ja 9 osa vett. Leotada võid ka 2% soolvees ehk lisa veele natuke soola. Hiljem tuleks veel korra puhta veega üle loputada.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s