Üks normaalne rukkileib!

Kui mina satun toidupoes leivaleti ette, siis tavaliselt valdab mind masendus. Miks? Sest normaalset leiba on väga keeruline leida. Pärast seda, kui toitumisnõustamist õppima asusin, olen toiduvaliku osas veelgi kriitilisem.

Mida ma siis ühelt korralikult leivalt ootan?

 • ei sisalda nisujahu
 • ei sisalda suhkrut (päriselt ka saab ilma, ise teen kogu aeg nii)
 • ei sisalda pärmi
 • ei sisalda igasugu lõhna-maitse-säilitusaineid
 • ei sisalda oomega-3 rikkaid seemneid (kanepi-chia-linaseemned), sest need ei kannata kuumutamist, olgugi et tegu on väga kasulike asjadega (hoian purkidega külmkapis ja jahvatan pudru peale, salatisse)

Näikse, et minu ideaalleivas ei olegi suurt midagi. Tõsi. Kui ma ise leiba teen (st. siis, kui poelett mind taas välja vihastab ja on pealehakkamist – tegelikult võiks ju regulaarsemalt teha, sest tegu pole väga suure ettevõtmisega), siis ma ei panegi leiva sisse suurt midagi.

Minu koduleivad sisaldavad:

 • täisterarukkijahu
 • natuke rukkilinnasejahu tumedamaks värviks
 • juuretist
 • meresoola
 • vett
 • köömneid

Nisujahu tekitab mul aeg-ajalt kõhuvalu. Suhkrut söön pigem teadlikult, st pigem ostan maiustuse, mille puhul ma eeldan ja teangi, et nüüd söön suhkrut. Ma ei talu seda, kui suhkur on peidetud heeringafileesse, pasteeti, kalakonservi, leiba… ehk neisse toitudesse, mis olemuselt on soolased. Või milleks on vaja niigi ülimagusatele datlitele veel suhkrut lisada? Parem säilivus? Vahepeal ostsime usinalt puuviljaletist datleid ja nosisime neid koduteel, kuid see harjumus kadus pärast seda, kui hakkasin lähemalt pakendit uurima ja avastasin suhkru. Ma loen niigi palju pakendeilt infot, kuid kuidagi oli see märkamata jäänud. Oleks võinud ju loota, et tavalistel datlitel pole lisavigureid juures.

20160425_150912

Aga tagasi leiva juurde! Kui Vändra Ökopagar investeeringutega puusse pani ja poemaastikult ära kadus, olin tükk aega ilma hea leivata. Jah, Muhu leib on maitsev, aga samas kohutavalt magus (9% suhkrut?), tarbin seda vahel seepärast, et vähemalt pole nisu. Ja siis… ühel ilusal päeval märkasin koolis Lõuna Pagarite üllitist. Järve Selveris uidates selgus, et leidub seda pätsi selleski poes. Kodusest Comarketist kahjuks ei saa.

Rukkijahu, vesi, rukkilinnas, seesamiseemned, päevalilleseemned, sool – ja see on kõik. Seemnetest kasutusel oomega-6 rikkad variandid, mis taluvad kuumutamist paremini kui näiteks leibades laialdaselt kasutatavad kanepiseemned.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s